Ministerie verzwijgt details medicijndeal

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
Martijn
Berichten: 2966
Lid geworden op: Do 23 Okt 2003 22:40
Locatie: Friesland

Ministerie verzwijgt details medicijndeal

Berichtdoor Martijn » Do 4 Sep 2014 15:02

Zet uw aluhoedje maar vast op...


Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/ ... eal__.html

do 04 sep 2014, 05:30

Ministerie verzwijgt details medicijndeal

door Patricia Boon en Jan-Willem Navis

DEN HAAG - Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) besloten in 2012 dat de Tweede Kamer niets mag weten over de details van een dure medicijnendeal.

Dat gebeurde al voor VWS de onderhandelingen met twee farmaceuten begon over dure pillen voor tienduizenden trombosepatiënten. De interne regels van het ministerie schrijven ’maximale transparantie’ voor, maar toch ging minister Schippers akkoord met de geheimhouding. Ambtenaren gingen daarna zo ver dat fabrikant Böhringer Ingelheim (BI) mocht meedenken over de tekst van de regeringsbrief aan de Tweede Kamer.

Dat blijkt uit stukken in het bezit van deze krant over de aanschaf van de medicijnen tegen bloedstolling, NOAC’s. Deze zijn omstreden, omdat ze veel duurder zijn dan de bestaande middelen. Het prijsverschil moest volgens notities van VWS worden betaald door te snoeien in de trombosediensten. Omdat de kosten konden oplopen tot 150 miljoen euro per jaar, besloot Schippers in plaats van de zorgverzekeraars de pillen te kopen. Zo kon ze kwantumkorting krijgen. Hoeveel is de vraag.

Na intensief overleg met leverancier BI en het Duitse Bayer besloot Schippers de Kamer slechts te melden dat ’enkele tientallen miljoenen’ bespaard konden worden.


Klik hieronder om te downloaden:
VWS.pdf

Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten