Spijsverteringsleukocytose: voeding en het immuunsysteem

Onderwerpen met wetenschappelijke, medische of algemene gezondheidsgerelateerde informatie en discussie dat niet specifiek betrekking heeft op de ziekte van Lyme.
bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Spijsverteringsleukocytose: voeding en het immuunsysteem

Berichtdoor bamboe » Ma 15 Sep 2014 20:43

Over de relatie immuunsysteem en spijsvertering

Ik heb onderstaande suggestie uitgeprobeerd: eerst licht stomen, dan beetje in vet bakken.
Normaal heb ik snel last van problemen met dingen verteren, maar nu na deze tip van Juglen Zwaan een stuk minder.

Zie hieronder een stuk tekst uit zijn laatste nieuwsbrief:

Het stuk heet: "MOE NA HET ETEN"

Wist je dat voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid witte bloedcellen in je bloed drastisch toenemen? Sommige voedingsmiddelen zijn een rechtstreekse aanval op het immuunsysteem. Daarom kun je je na het eten doodop voelen. Het immuunsysteem verbruikt namelijk heel erg veel energie!

In 1897 ontdekte de wetenschapper Rudolph Virchow al dat er een relatie kan zijn tussen voeding en de hoeveelheid witte bloedcellen. Er zijn nadien tal van onderzoeken gedaan en het blijkt keer op keer te kloppen. Zo heeft de Zwitserse arts Paul Koutchakoff in 1930 de bevindingen bevestigd. Hij bedacht de term digestive leucocytosis, oftewel spijsverteringsleukocytose: het verschijnsel dat je immuunsysteem na de maaltijd in actie komt. Het blijkt dat rauw eten of eten dat slechts licht is verhit, geen leukocytose teweeg brengt. Licht gekookt eten rond de 100°C heeft een mild effect, maar zwaar verhitte voeding zoals brood en deegwaren uit de oven kunnen het immuunsysteem activeren. Dit geldt ook voor voedingsmiddelen die op basis van hoge druk zijn gekookt of ingeblikte voeding. De ergste voedingsmiddelen zijn diegene die zwaar zijn bewerkt. Denk hierbij aan witmeel, suiker, E-nummers, commerciële azijn, gefrituurd eten en frisdrank. Ook gepasteuriseerde voeding is dus af te raden, weer een reden om te kiezen voor rauwmelkse producten zoals boeren (geiten)kaas. Ook het eten uit de magnetron is niet aan te raden als we naar de hoeveelheid witte bloedcellen kijken na de maaltijd. Koken op gas is dus het best.

Misschien is dit even schrikken, maar met wat handigheidjes kun je zo eten dat je immuunsysteem kalm blijft. Eet allereerst een gedeelte van je voeding rauw en drink soms wat groentesap. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en kies zoveel mogelijk voor vers. Een gezond dieet bestaat voor minimaal 70% uit onbewerkte voedingsmiddelen en maximaal 30% bewerkte. Ik ontbijt nu met wat haver en in de middag eet ik een salade of ik wok even wat. Ik bewaar dan in de middag iets voor ‘s avonds. Op die manier komt er geen tarwe meer aan te pas. Ik ben al jaren fan van het stomen van groenten. Bij wokken hoort traditioneel dat je de groente even laat koken in wat water. In het kookvocht verlies je dan gemakkelijk de in water oplosbare vitamines B en C. Ik ben daarom echt een voorstander van het licht stomen van je groente. De nutriënten blijven beter bewaard en een bijkomend voordeel is dat de leukocytose ook nog eens achterwege blijft. Na het stomen wok ik de groente zeer kort in wat kokosvet met knoflook [...].

Het eindresultaat is dat de groenten niet helemaal gaar zijn, waardoor ze een lekkere bite hebben en nog enige voedingswaarde.

Het interessante blijkt te zijn dat rauwe voeding vol zit met enzymen die helpen bij het verteren. Enzymen zijn eiwitten die in dit geval de vertering weten te versnellen. Vermoedelijk ligt daar het geheim. Sommige enzymen kunnen voedingstoffen omzetten naar andere door middel van transmutatie. Het zwaar bewerken van voeding verandert de zuurtegraad van de voedingsmiddelen, waardoor de enzymen hun werk niet meer kunnen doen. In supplementenland zijn er tal van enzymcomplexen te vinden die bijdragen aan een betere vertering en volgens dit rapport de leukocytose ook verminderen. Ikzelf ben er voor om zoveel mogelijk zonder supplementen door het leven te gaan. Om die reden stoom en bak ik de voeding licht en eet ik een gedeelte van de maaltijd rauw. David Wolfe heeft in één van zijn boeken een foto staan waarin zichtbaar wordt dat zwaarverhit eten minder levenskracht bevat dan de rauwe of licht gekookte.

Ik raad je zeker aan om te experimenteren met de variaties rauw, zwaar gekookt en licht gekookt voedsel. Ook vega, vlees of vis zijn pijlers. Hoe voel je je na het eten? Bij sommige maaltijden krijg ik veel kracht en bij andere ben ik doodmoe. Ik denk dat elk mens anders is en een andere verhouding van nutriënten nodig heeft. Experimenteer en zie in de praktijk wat bij je past!
Bron: Nieuwsbrief http://www.ahealthylife.nl zondag 2014-09-14
Laatst gewijzigd door bamboe op Ma 15 Sep 2014 20:54, 2 keer totaal gewijzigd.

anoniem1992
Berichten: 1024
Lid geworden op: Zo 30 Jun 2013 21:45

Re: Spijsverteringsleukocytose: voeding en het immuunsysteem

Berichtdoor anoniem1992 » Ma 15 Sep 2014 20:49

Kan best zijn dat dit de oorzaak is van mijn vermoeidheid van brood s'morgens.
Ik eet dat dus al dik een jaar niet meer, ik kan daarna de rest van de dag mijn bed in zo moe als ik ben.
Zelfs al is het glutenvrij en melkvrij.
Eiwitten gaat bij mij wel weer goed, dus twee gekookte eitjes of gebakken eitjes in kokosolie.
Een smoothie gaat ook goed, daar doe ik dan wat superfoods en proteinepoeder bij. :)

bamboe
Berichten: 4028
Lid geworden op: Di 23 Dec 2008 4:30

Re: Spijsverteringsleukocytose: voeding en het immuunsysteem

Berichtdoor bamboe » Ma 15 Sep 2014 20:57

hoi Anoniem: brood moeilijk verteren kan nog meer redenen hebben:
je kunt koolhydraten en/of graanvezels moeilijk verwerken/ hebt (last van) hypoglycemie.
Ook zitten in brood antinutrienten (fytinezuur) die ook niet helpen bij de vertering.
Ik heb weer eens aardappels geprobeerd, maar ik werd vreselijk moe erna.
Ik denk dat ik koolhydraten aan het ontwennen ben.

Proteinen zijn op zich ook niet altijd even handig verteerbaar (van koolhydraten, vetten en eiwitten zijn ze de minst verteerbare bouwstofsoort).
Maar als het jou helpt dan is dat toch echt het belangrijkste.

:zwaaien:


Terug naar “Gezondheid Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten