home > informatie

Informatie over teken en de ziekte van Lyme

Hieronder staat een overzicht van alle info-pagina's van LymeNet. Eerst volgen de basisonderwerpen, daarna de overige pagina's die over diverse onderwerpen kunnen gaan die verbreding en verdieping bieden, zodat men zich verder kan informeren. Zo nu en dan zal er een nieuwe pagina bijkomen.


Basisonderwerpen

Ziekte van Lyme
Een overzicht met basis-informatie over lymeziekte aan de hand van vraag-en-antwoord. Geschikt ter introductie of als een samenvattend overzicht.

Tekenbeet
Uitgebreide informatie over het vermijden van teken en het voorkomen van tekenbeten; en wat men kan doen en waar men op moet letten als men door een teek is gebeten, wat de eerste symptomen van lymeziekte kunnen zijn.

Teek
Informatie over teken in het algemeen en de teek Ixodes ricinus in het bijzonder, en de rol die teken spelen bij de ziekte van Lyme.

Teek verwijderen
Uitgebreide informatie over het verwijderen van teken, en de misverstanden en tegenstrijdigheden over het verwijderen van teken. Het is belangrijk om een teek goed te verwijderen, omdat het lymeziekte kan voorkomen.

Borrelia burgdorferi
Informatie over de eigenschappen van de bacterie Borrelia burgdorferi, welke de veroorzaker is van de ziekte van Lyme.

Lyme symptomen
Informatie over de symptomen van de ziekte van Lyme: de diversiteit van symptomen, de Lyme stadia, en een Lyme symptomen checklist.

Lyme diagnose
Informatie over de diagnose van de ziekte van Lyme, de noodzaak van uitgebreid onderzoek, de waarde van de lymetesten, en aanbevolen laboratoria.

Lyme behandeling
Informatie over de behandeling van de ziekte van Lyme, en de verschillende visies die er over bestaan, en wat men als patiënt kan doen.

Veelgestelde vragen
Een overzicht van de meest gestelde vragen over teken en de ziekte van Lyme met korte en duidelijke antwoorden. Een uitbreiding op de basisinformatie.


Overige onderwerpen

Erythema migrans
Deze pagina geeft informatie over de rode huiduitslag erythema migrans, welke na een beet van een teek kan ontstaan, en kenmerkend is voor de ziekte van Lyme. Deze erythema migrans wordt in de volksmond vaak tekenbeet genoemd.

Tekenbeet voorkomen
Meer informatie over de preventie van teken en tekenbeten: contact met teken voorkomen, anti-teken middelen, lichaam controleren op teken, etc.

Documenten over Lyme-borreliose
Geeft een overzicht van een aantal informatieve documenten over Lyme-borreliose die worden aanbevolen om te lezen.

De waarde van de testen
Op deze pagina wordt uitgelegd wat de waarde van de ELISA en Western Blot testen is bij de diagnose van de ziekte van Lyme.

Jarisch-Herxheimer reactie
Tijdens het gebruik van antibiotica kunnen klachten verergeren door een Jarisch-Herxheimer reactie. Dit moet worden onderscheiden van allergische reacties of toevallige wisselingen van de klachten. In dit Engelstalige artikel wordt helder uitgelegd wat een herxheimer reactie is.

Andere sites over Lyme
Een selectie van andere websites over de ziekte van Lyme.

Foto's van teken
Op deze pagina worden foto's van teken verzameld.

Tekentangen
Informatie over de verschillende soorten tekentangen.

Ziekte van Lyme bij dieren
Informatie over de ziekte van Lyme bij dieren. De volgende dieren komen aan bod: honden, katten, paarden, koeien, schapen, geiten, lama's & alpaca's, en konijnen. Vervolgens wordt een aantal co-infecties besproken die bij Lyme kunnen voorkomen en waarvan dieren ook ziek kunnen worden.

Co-infecties bij de ziekte van Lyme
Iinformatie over de verschillende soorten co-infecties bij Lyme. De ziekte van Lyme is namelijk niet de enige tekenziekte. Teken kunnen behalve Borrelia burgdorferi (die Lyme veroorzaakt) ook nog drager zijn van andere potentiële ziekteverwekkers. Met noemt deze vaak co-infecties.