home > informatie > huidige pagina

Erythema migrans

Deze pagina geeft informatie over de rode huiduitslag erythema migrans, welke na een beet van een teek kan ontstaan, en kenmerkend is voor de ziekte van Lyme. Deze erythema migrans wordt in de volksmond vaak tekenbeet genoemd.

Wat is een erythema migrans?

Bij een infectie met de Lyme-bacterie Borrelia kan op de plaats van de tekenbeet na dagen tot weken een typische huidaandoening onstaan die men een erythema migrans (EM) noemt.

wanneer ontstaat een erythema migrans?

Bij besmetting met Borrelia burgdorferi; maar niet iedereen die besmet raakt, krijgt een EM, terwijl men toch later andere klachten kan krijgen.

Hoe ziet een erythema migrans eruit?

Er onstaat een rode plek, die geleidelijk groter wordt en vaak centraal verbleekt, zodat een ring ontstaat. Maar deze ziet er niet altijd hetzelfde uit. Verwar het niet met een klein rood plekje dat lijkt op een muggebeet; dat is slechts een irritatie van de huid door de beet.

Fotos van de erythema migrans

Tekenbeet erythema migranstekenbeet erythema migrans op schouder

Fotos tekenbeet erythema migrans op bovenbeen (linksboven) en op schouder (rechtsboven).

Erythema migranserythema migrans

Waar ontstaat de erythema migrans?

Meestal op de plaats van de tekenbeet, maar het kan ook op andere plaatsen ontstaan, en soms kunnen er meerdere tegelijk aanwezig zijn. Een erythema migrans kan ook terugkeren.

Hoe snel ontstaat erythema migrans?

Meestal binnen enkele dagen tot enkele weken, maar soms ook pas na maanden.

Hoe wordt een erythema migrans gediagnosticeerd?

Als een duidelijke erythema migrans onstaat na een tekenbeet, dan is geen verder onderzoek nodig. Een erythema migrans kan ook lijken op andere huidaandoeningen. Is er geen tekenbeet opgemerkt en is er twijfel over de diagnose, dan kan er bloedonderzoek naar antilichamen worden gedaan. Het is ook mogelijk om de huidaandoening zelf te onderzoeken.

Hoe wordt een erythema migrans behandeld?

In de Nederlandse richtlijn wordt hooguit 14 dagen behandeling met antibiotica geadviseerd. De ILADS adviseert bij een erythema migrans al 6 weken in hoge dosis.

Documenteer de erythema migrans!

Maak een foto van de (vemoedelijke) erythema migrans en noteer de datum van de foto; omcirkel de erythema migrans met een balpen en neem een paar dagen later weer een foto, zodat het groter worden van de erythema migrans aan te tonen is. Het beste zou zijn om elke dag een foto te maken, zodat het verloop van de huiduitslag te zien is. Houdt ook van evt. andere symptomen de data bij.

Veel mensen zijn ongemerkt door een teek gebeten en slechts een gedeelte van de mensen die besmet worden, krijgt een erythema migrans. Ook is het erythema migrans soms moeilijk zichtbaar, doordat het heel licht is, of op een onzichtbare plek zit (bijv. onder het haar of op de rug).

Bij het verschijnen van een erythema migrans moet er onmiddellijk antibiotica worden genomen, zonder te wachten op uitslagen van testen. Er moet niet onnodig tijd worden verspild: hoe langer men besmet is, hoe moeilijker het is om te genezen.