home > informatie > huidige pagina

Tekenbeet voorkomen

Informatie over de preventie van teken en tekenbeten.

Contact met teken voorkomen

Tekenbeten voorkomen begint met het contact met teken te voorkomen. Men zou natuurlijk gebieden met teken helemaal kunnen mijden, maar zolang men maar op (verharde) paden blijft, en niet in aanraking komt met grassen, struiken, bomen, e.d., dan is de kans op een tekenbeet waarschijnlijk uiterst klein.

Bedekkende kleding dragen

Wanneer men wél in aanraking komt met grassen, struiken, bomen, e.d., dan wordt geadviseerd om bedekkende. sluitende kleding te dragen en het hoofd te bedekken, bijv. door de broekspijpen in de sokken te stoppen en een pet op te zetten. Zo wordt in ieder geval direct contact met teken voorkomen.

Anti-teken middelen

Verder bestaan er verschillende anti-teken middelen, die teken zouden afweren:
-Permethrin: met dit middel kan je je kleding impregneren; je doet het niet op de huid.
-DEET: met dit antimuggenmiddel zouden teken ook op afstand kunnen worden gehouden. Dit middel breng je aan op de huid. Het is verkrijgbaar als lotion, gel, huidspray of huidstift (bekende merken: Autan, Care Plus).
-Dan zijn er ook nog een tekenspray (Natural Tick Deo) en tekenmelk verkrijgbaar.
-Het wordt ook wel beweert dat het eten van knoflook teken op afstand houdt.

Lichaam controleren op teken

Na mogelijk contact met teken wordt geadviseerd om het lichaam te controleren op de aanwezigheid van teken. Ook hiermee kunnen helaas niet alle tekenbeten worden voorkomen, omdat teken heel klein kunnen zijn en gemist kunnen worden. Met name de larven en nimfen (jonge teekjes), welke kleiner dan een millimeter kunnen zijn.

De teek kan via de benen van een persoon omhoog klimmen en heeft een voorkeur voor warme, vochtige plekjes. De teek nestelt zich dan ook vaak in huidplooien, zoals oksels, liezen, bilnaad en knieholten, of achter het oor, in de hals/nek. Maar een teek kan ook wel gewoon op een been, arm, of de romp, zitten.

Teken vallen niet uit bomen

Een teek blijft gewoonlijk lager dan een meter boven de grond en kan niet springen of vliegen. Dat een teek zich uit een boom laat vallen als een gastheer langskomt, is waarschijnlijk een misvatting.

Een teek zou wel op het hoofd kunnen komen als men voor een laaghangende tak moet bukken, of als men bijv. een voetbal uit struiken of lang gras oppakt. Ook kan een teek die lager op het lichaam terecht is gekomen, omhoog klimmen naar het hoofd. Een pet maakt het voor teken dan moeilijker om in het haar terecht te komen of op de huid eronder.

Voor kinderen geldt het advies om een pet te dragen des te meer, vanwege hun kleinere lengte en speelse gedrag, zoals van de paden afgaan. Kinderen hebben vaker dan volwassenen een tekenbeet op het hoofd.

Huisdieren en teken

Verder hebben honden en katten vaak tekenbeten als men zich in een gebied met veel teken bevindt. Ook kan een kat of hond teken (al dan niet vastzittend) mee naar huis nemen, zodat men zelfs binnenshuis een tekenbeet kan oplopen.